در ادامه سیاستهای سختگیرانه ترامپ
اخراج کارکنان به سیا رسید؛ هزاران نفر از این سازمان میروند
سرویس خارجی-
دونالد ترامپ در ادامه سیاستهای پاکسازی نهادهای آمریکایی تصمیم گرفته است هزاران نفر را از سیا و سایر نهادهای آمریکایی اخراج کند.
سیاست پاکسازی و تعدیل نیرویی که ترامپ از سه ماه پیش آغاز کرده است، همچنان ادامه دارد. تا این لحظه دهها هزار کارمند و مقام سابق در سازمانها و نهادهای مختلف به بهانه صرفهجویی در بودجه فدرال و عدم وفاداری به ایدههای دولت جدید از کار برکنار شدهاند. ماسک میلیاردر آمریکایی در ریاست وزارت کارآمدی تاکنون این پروژه را پیگیری میکرد اما گزارشهای اخیر نشان میدهد که وی بیسروصدا از کاخسفید کنار گذاشته شده است و معلوم نیست اجرای این سیاست را بعد از این چه کسی پیگیری خواهد کرد. گزارشهای جدید نشان میدهد که موج پاکسازی به مهمترین نهاد اطلاعاتی و امنیتی آمریکا یعنی سیا رسیده است. گفته میشود کاخسفید با کاهش ۱۲۰۰ پست شغلی در سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و سایر سازمانهای اطلاعاتی این کشور از جمله شورای امنیت ملی، طرح پاکسازی دولت فدرال را تداوم بخشید. گاردین در گزارشی از قول یک مقام آگاه در دولت ترامپ، این تغییرات را در سیا و سایر نهادهای اطلاعاتی آمریکا تأیید کرد. روزنامه آمریکایی واشنگتنپست هم، گزارش داد که ترامپ روز جمعه اعضای کنگره آمریکا را از طرح خود برای تعدیل نیرو در سیا آگاه کرده است. به نوشته روزنامه واشنگتنپست، سازمان سیا به طور علنی تعداد نیروی فعال خود را فاش نمیکند، اما گمان میرود حدود ۲۲هزار نفر نیرو داشته باشد. مشخص نیست کدام بخشهای این سازمان جاسوسی بیشترین تاثیر را خواهند پذیرفت. این تعدیل نیرو در حالی صورت میگیرد که «جان راتکلیف»، رئیس سیا متعهد شده است که منابع بیشتری را در این سازمان برای مقابله با چین و کارتلهای قاچاق فنتانیل و سایر موادمخدر مصنوعی به آمریکا اختصاص دهد. گفته میشود این کاهش کارکنان طی چندین سال انجام خواهد شد و تا حدودی از طریق کاهش استخدام محقق میشود.
سازمان «سیا» در واکنش به سؤالات درباره طرح کاهش نیروها، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «جان راتکلیف» رئیس سیا تلاش میکند برنامههای این سازمان را با اولویتهای امنیتی ترامپ همسو کند. «تولسی گابارد» سخنگوی اداره اطلاعات ملی از اظهارنظر فوری در این زمینه خودداری کرد. اداره متبوع گابارد، بر فعالیتهای ۱۸ سازمان اطلاعاتی که مسئولیت جمعآوری و تحلیل اطلاعات را برعهده دارند، نظارت میکند. بر اساس این گزارش سیا پیشتر در اوایل سال جاری میلادی به اولین نهاد اطلاعاتی آمریکا تبدیل شد که به طور داوطلبانه برنامههای کاهش نیروی ترامپ را پذیرفت. ترامپ وعده داده به بهانه کارامدی بیشتر دولت فدرال را کوچکتر خواهد کرد. سازمان امنیت ملی آمریکا نیز تاکنون از برخی از کارمندان خود درخواست کرده در اقدامی داوطلبانه استعفا دهند.
شکست سیاستهای مهاجرتی ترامپ
نشریه آمریکایی پولیتیکو هم در گزارشی به شکست سیاستهای مهاجرتی ترامپ پرداخته و با اشاره به شوک و وحشتی که سیاست مهاجرتی «دونالد ترامپ» در سراسر آمریکا به راه انداخته است، نوشت که این وعده انتخاباتی ترامپ در دادگاههای این کشور در حال شکست است. به گزارش ایرنا از این نشریه، دهها قاضی در سراسر آمریکا که منصوب دو حزب دموکرات و جمهوریخواه هستند، علیه سیاستهای جسورانه مهاجرتی ترامپ حکم دادهاند. به عبارتی، ترامپ که پیش از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری بر اخراج گسترده مهاجران متمرکز بود، حالا بخش بزرگی از تلاش وی از سوی قضات آمریکایی معکوس شده است.
پولیتیکو با بررسی صدها پرونده قضائی آورده است که بهرغم سرکوب شدید مرزی دولت واشنگتن، بخشهای بسیاری از دستورکار مهاجرتی ترامپ به مانع برخورد کرده و دادگاهها مقاومت فزایندهای در برابر تلاشهای او برای بازداشت و اخراج سریع مهاجران ساکن ایالاتمتحده نشان میدهند. به نوشته این نشریه آمریکایی، اقدامات جنجالی و اغلب بیبرنامه ترامپ در اخراج مهاجران، تاکنون سهبار از سوی دیوان عالی کشور با واکنش منفی روبهرو شده که خود نوعی یادآوری به دولت، مبنی بر طی کردن مسیر قانونی مهاجران از کشور است. در این میان دهها قاضی از سراسر کشور منصوب و حزب دموکرات و جمهوریخواه، حتی واکنشهای شدیدتری را متوجه کاخسفید کردهاند. یک قاضی در همین زمینه در پلتفرم «ایکس» نوشت: استفاده ترامپ از اختیارات جنگی برای اخراج سریع اعضای باندهای ونزوئلایی مسیری به سوی بیقانونی کامل است. قاضی دیگر نیز اعلام کرد که بازداشت دانشجویان با دیدگاههای ضدصهیونیستی، یادآور وحشت سرخ (وحشتپراکنی دوران اوج کمونیسم) و مککارتیسم است. یک قاضی دیگر هم تاکید کرد که رعایت نکردن روند قانونی در برخی اخراجها میتواند منجر به «آزار و اذیت، شکنجه و مرگ» شود. از سوی دیگر دستیاران ارشد ترامپ در واکنش به این انتقادها، به دادگاهها حمله کرده و قضات به گفته خود «سرکش و رادیکال» را مور نقد قرار دادهاند. شخص ترامپ نیز خواستار اعلام جرم علیه برخی قضات شده است. از جمله جدیدترین این واکنشها، اظهارات «استیون میلر» مشاور ارشد ترامپ است که روز چهارشنبه هفته گذشته قضاتی که سیاستهای اخراج رئیسجمهور را مسدود میکنند، به «کودتا، شورش و به آتش کشیدن قانون اساسی» متهم کرد.
جاهطلبی تازه ترامپ
خبر دیگر این که دونالد ترامپ بار دیگر با جاهطلبی نامتعارف خود جنجالساز شد؛ او که قبلاً گفته بود دوست دارد پاپ شود، تصویری با هوش مصنوعی از خود در لباس پاپ منتشر کرد؛ حرکتی که با واکنشهای تند کاربران و کاتولیکها روبهرو شده است. در پی این اقدام، کاربران شبکههای اجتماعی او را به تمسخر مرگ «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان متهم کردند. یکی از کاربران نوشت: «این بیاحترامی به کلیسا و خود خداست... او عملاً ضدمسیح (دجال) است.» کاربر دیگری نوشت: «این تهوعآور و کاملاً توهینآمیز است.»
کاربر سومی توئیت کرد: «این فوقالعاده غیرمحترمانه و خودشیفتگی است. جمهوریخواهان واقعاً به چنین کسی رأی دادند؟» اخیراً خبرنگاری از ترامپ پرسیده بود دوست دارد چه کسی جانشین پاپ فرانسیس شود. ترامپ ۷۸ساله هم بلافاصله با شوخی گفت: «دوست دارم خودم پاپ شوم. این انتخاب اول من است.» در پی این اظهارات، سناتور لیندسی گراهام از کارولینای جنوبی از ترامپ به عنوان پاپ حمایت کرد. او گفت: «از شنیدن اینکه رئیسجمهور ترامپ با ایده پاپ شدن موافق است، هیجانزده شدم. این یک نامزد غیرمنتظره واقعی خواهد بود، اما از شورای کاردینالها و معتقدان کاتولیک میخواهم ذهن بازی نسبت به این احتمال داشته باشند! ترکیب نخستین رئیسجمهور آمریکایی و پاپ مزایای زیادی دارد. در انتظار دود سفید... ترامپ ۲۰۲۸!»